divendres, 8 de febrer del 2013


INTRODUCCIÓ


El GR-5: alguns comentaris
   

    El GR-5 és un dels senders històrics del nostre país. L’any 1982 ja es va inaugurar el tram Sitges-Montserrat, però no va ser fins a finals dels noranta que el sender va quedar concretat en la seva totalitat. És un sender que va del Garraf al Maresme descrivint una àmplia anella al voltant de la conurbació barcelonina. Malgrat que en moltes zones properes a la gran capital la urbanització del territori ha estat molt intensa (creixement de la perifèria dels pobles, urbanitzacions, polígons industrials) el sender transcorre per paratges magnífics. Aquests paisatges formen part de l’anomenada “Anella Verda”, una mena de corredors de natura que permeten envoltar Barcelona sense massa discontinuïtats. Tot un luxe en una part del territori tant intensament poblada com aquesta.

    A grans trets el sender recorre el Garraf, l’Ordal, Montserrat, la Serra de L’Obac, Sant Llorenç del Munt, els Cingles de Bertí, el Montseny i el Montnegre.

    Per a la gent que som de Barcelona o de les poblacions de l’Àrea Metropolitana moltes d’aquestes muntanyes i paisatges formen part del nostre imaginari col·lectiu. Un imaginari excursionista sens dubte, però també sentimental i entranyable. Molts d’aquests paratges magnífics estan associats als records que tenim de les primeres experiències a la muntanya. Les nostres primeres excursions amb la família, els amics, els escoltes, el cau o el club excursionista, han tingut per escenari aquestes muntanyes i això ha deixat en nosaltres un record difícil d’esborrar. Amb els anys els nostres passos ens han portat potser cap a fites més llunyanes: el Pre-Pirineu, el Pirineu, els Alps i a vegades més enllà. Però aquests cims propers han deixat en nosaltres una petja inesborrable.


    Tornar-los a recórrer d’una manera metòdica i ordenada pot representar un itinerari magnífic, seguint potser el rastre d’uns records però amb una perspectiva diferent: nosaltres i el món hem canviat.

    Un cop més en aquesta crònica no farem cap descripció detallada de l’itinerari de cada etapa. Barrejarem, això si, les impressions viscudes amb algunes dades d’interès geogràfic o històric. No tenim cap pressa, ens deixarem portar per les nostres passes cap al proper objectiu.

  Els germans doncs ens disposem a emprendre aquesta aventura resseguint aplicadament totes les etapes d’aquest GR-5. Tots sabem que per molts records que es portin a la motxilla, la nova experiència tornarà a ser precisament això: nova i irrepetible. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada